مشخصات فنی کود جمع کن دامداری
صنعتی شدن دامداری ها و دامپروری ها در بخش های مختلف نیازمند استفاده از دستگاه ها و ماشین آلات مختلفی می باشد که در کمتر کردن هزینه ها و سهولت انجام کار با آنها بسیار کار آمد بوده و به نوعی مکمل همدیگر در زمان استفاده می باشند. در خصوص بهداشت و رعایت اصول بهداشتی دامداری، جمع آوری کود و فضولات دامی یکی از مهم ترین و اصلی ترین فعالیت های روزانه در دامداری ها و دامپروری ها می باشد. در صورت عدم توجه دامداران به جمع آوری سریع کود (شبانه روز در چند مرحله) و عدم رعایت مسائل بهداشتی شاهد بیماری های بسیاری در دامداری و ضرر های بالای مالی خواهند بود.
از گذشته تا به امروز جمع آوری و مدیرت کود از دغدغه های دامداران و دامپروران بوده است. علاوه بر صرف هزینه های بالا برای شستشوی و تمیز نگه داشتن دامداری باید نیروی کارگری انسانی به صورت شبانه روز فعالیت داشته باشند که این یعنی اتلاف وقت و صرف انرژی بالا. متاسفانه حتی با توجه به بروز شدن دامداری ها و استفاده از ماشین آلات مختلف دامداری در بخش مدیریت کود و جمع آوری فضولات دام، هنوز برخی از دامداران دچار مشکل هستند.
در سال های اخیر برای نظم دادن به جیره غذایی و خوراک دام و استراحت دام استفاده از فری استال استقبال زیادی شده است. یکی از مهمترین دلایل بکارگیری سیستم فری استال رعایت بهداشت به موقع راهرو های عبور و مرور دام می باشد که منجر به افزایش سلامت دام ها، رعایت بهداشت شیر، کاهش بیماری های سطح پوست گاو و کاهش مشکلات سم در گاو می شود. اما رمز نگهداری خوب و بهره بری مفید از یک فری استال جمع آوری و مدیریت کود و رعایت بهداشت کل فری استال می باشد که این کار تنها با استفاده از ماشین کود روب (اسکریپر کود) انجام خواهد شد.
دستگاه کود جمع کن چیست؟
تغییر روش نگهداری دام در دامداری ها و زمین های کشاورزی از روش سنتی به صنعتی برای بهره وزی بالا و تحول کلی در این صنعت نیازمند داشتن دانش و استفاده از ادوات و ماشین آلات روز می باشد. دستگاه کود جمع کن با بهره گیری از توان حرکت مختلف به بهترین نحو فضولات و کود های راهرو ها و سطح فری استال را پاکیزه کرده و آنها را در مکانی دیگر (مناسب برای استفاده از کود دام) تخلیه می کند. سرعت و کیفیت بالا در زمان عبور (در هر نوبت) محیط را بهداشتی و پاکیزه کرده، کف راهرو و سالن دامداری را تی می کشد که این کار از صیقلی شدن زمین و از لیز خوردن دام جلوگیری می کند.
مزیت بسیار مهم استفاده از کود جمع کن (کود روب)
حذف 3 دستگاه زنبه، لودر، کمپرسی و 3 نیروی انسانی که با این دستگاه ها کار می کردند می باشد که این یعنی کاهش زیاد هزینه های دامداری. با استفاده از کودروب دامداری فرایند جمع آوری، حمل، تخلیه، تنها با یک دستگاه و یک نیروی انسانی کار می شود.
اهمیت دستگاه کود روب در دامداری شیری
امروزه بهره گیری از فری استال در دامداری های شیری رونق زیادی داشته و این امر سبب شده تا عمل جمع آوری کود به صورت بهینه صورت پذیرد. در دامداری های شیری اهمیت جمع آوری به موقع کود دو چندان است چون عدم درگیری گاو به آلودگی در این مزارع از اصلی ترین اهداف پرورش است. آلودگی پستان گاو شیرده می تواند صدمات جبران ناپذیری به تولید روزانه وارد کند. از این رو استفاده از کود روب های مناسب و کاربردی در فارم های شیری از نیاز های ضروری و غیر قابل چشم پوشی است.
کود روب تراکتوری
دستگاه کود روب تراکتوری یا تانکر مکنده متحرک کود که از تجهیزات جمع آوری و مدیریت کود به شمار می رود، دارای یک مخزن و دو عدد پمپ خلاء می باشد که کود را مکش کرده و داخل مخزن نگهداری می کند. عملیات متمرکز کردن و جمع آوری کود توسط یک پاروی V شکل انجام می شود. بدین صورت که به محض حرکت رو به جلوی تانکر مکنده، کود دام به انتهای پاروی V شکل کشیده شده و توسط مکنده ها از روی زمین به داخل مخزن هدایت می شود. عمل مکش و دمش (خارج کردن هوای داخل مخزن و فشردن) پس از پر شدن مخزن دستگاه انجام می شود. با این دستگاه همانند ماشین کود پاش می توان کود های جمع آوری شده را در زمین های کشاورزی پاشیده و استفاده کرد.
اجزاء دستگاه کود روب تراکتوری
- سیستم هیدرولیک
- اکسل
- تجهیزات اضافه (تیغه،ادوات شستشوی)
- مخزن شاسی و مخزن زنبه
- زنبه
- پمپ خلاء
- ظرفیت
- سیستم تخلیه
مزایای استفاده از مکنده کود دام (کود جمع کن تراکتوری)
- صرفه جویی در زمان و انرژی کارگری
- کاهش هزینه نیروی انسانی
- جمع آوری به موقع کود و جلوگیری از متصاعد شدن گازهای مضر
- هزینه پایین نگهداری دستگاه
- امکان شستشوی سالن و راهرو ها و دیگر بخش های دامداری
- عدم ایجاد استرس (ترس) در دام
- کاهش بیماری های پوستی و پای دام (سم)